Nytt lyft för centrumhandeln

Cyklar och parkeringar i Västerås city
Cyklar och parkeringar i Västerås | city foto: Ulf Larsson
Cyklar och parkeringar i Västerås city
Cyklar och parkeringar i Västerås | city foto: Ulf Larsson

Västerås City behöver ett lyft. Det är idag alldeles för besvärligt och dyrt att ta bilen till centrum. Hur ska centrumhandeln kunna överleva om det ska vara så svårt att parkera bilen?

Jag har funderat på målet att vi ska ha ett levande centrum. Det kan förmodligen alla ställa upp på. Möjligen kan medlen att nå målet variera för olika personer och partier.

För mig är centrum som handelsplats central. Det är viktigt att butiker i centrum inte belastas med en onödigt tung uppförsbacke. Till detta kommer värdet av torghandel och tillfälliga säljaktiviteter som t ex Bondens marknad och de återkommande internationella torgdagarna.

Det är inte helt enkelt att göra centrum mer tillgängligt och välkomnande för besökande med bil. Flera handlare tar egna initiativ för att förbättra läget som t ex att vid köp av ett visst belopp betalas kostnaden för parkering av butiken. Men även staden kan vidta åtgärder som förbättrar läget. En handlare jag träffade önskade att gratisparkering söndag skulle utökas till att även omfatta lördagar.

Vid fullmäktige den 4 oktober lämnade jag därför in motionen ”Nytt lyft för centrumhandeln” där jag föreslår några åtgärder för att göra centrum mer tilltalande och välkomnande för bilister:

  1. Utöka den gratisparkering som gäller på söndagar till att även omfatta lördagar.
  2. Använd de centralt belägna skolgårdarna för gratisparkering.
  3. Köp loss centralt belägna förhyrda parkeringsplatser lördag-söndag t ex inom Mimerområdet och upplåt dessa denna tid för gratisparkering.

Nu inväntar jag på den rödgröna styrande minoritetens reaktion. Vill de att city ska leva? Och inser de då behovet att göra det lättare för västeråsarna att parkera sina bilar även i centrum?

About Bengt-Åke Nilsson 22 Articles

Bengt-Åke Nilsson är ledamot för Liberalerna i Äldrenämnden och 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige i Västerås. Han har tidigare varit kommunalråd och gruppledare för Liberalerna. Utöver detta är han ledamot i Landstinget och har flera uppdrag inom kollektivtrafik och regionfrågor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*